Keresés:
Utolsó módosítás: 2016.04.06.  szerda MIÉSZ alapítva 2006
Főoldal >> Európa


 

Brüsszel 2009 Február 11.                   A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. 

Sajtóanyag - Dr Németh Miklós

A 2008-as európai lakóingatlanpiac trendjei 

-A pénzügyi krizis és hatása az ingatlanpiacra

-A likviditás hiánya és a hitelhez jutás nehézségei

-A bizalomvesztés és a tranzakciók száma

-A folyamatban lévő,pénzügyi kihatással lévő ingatlanárak esése egyes európai országokban és ezek   időbeni különbözősége. 

A 2008-as esztendő az európai országok lakó ingatlanpiacán jelentős változásokat generált, azok a változások melyek célpontjai meghatározott országok(példának okáért Írország, Egyesült Királyság,Dánia, Norvégia, Lettország, Észtország). Néhány országban(például Finnország) a változások nagyon hirtelenek voltak. Az év során a széles skálán mozgó és  növekvő gazdasági és pénzügyi problémák miatt egy globális  hitelezési krizis alakult ki a piacokon.

A CEPI meghatározása szerint  a krizis idővonala az európai lakó ingatlanpiac relációjában és a nemzeti ingatlanpiacok összefüggésében mutat különbségeket.  

A krizis befolyása elsőként azon országok lakó ingatlanpiacán mutatkozott meg, melyek megtapasztalták a piacon a buborékot, főleg Írország ahol a tranzakciók száma 50%-kal csökkent és Spanyolország ahol az árak csökkentek 40%-al a jelentések szerint, majd ezt követte sorban az Egyesült Királyság.

A közép és kelet-európai országok, melyek ingatlanpiacai komoly fejlődés mellett jelentős gazdasági változásokon mentek át és rendes tagjai lettek az Európai Uniónak.

Ezen piacok némelyike, mint Lengyelország és Csehország áremelkedést prognosztizált, például Csehországban 5%-kal nőttek az ingatlanárak. Azonban ezen piacokra vonatkozó stabilizációs jövendöléseket kockáztatta hitelválság és olybá tűnik hogy nem josolható meg ez meddig is tart még.

Más piacokon csökkenés történt mint Lettország -24% és Észtország -16,3% 

Lehetetlen a 2009-s évre vonatkozóan jóslásokban bonyolódni, de az megállapitható hogy egy bizonytalan és nehéz év lesz. Elmondható továbbá, hogy az ingatlanpiac gazdasági javulásra vár és a piacokon  pedig a hitelezés újrabeindulására. Sok a kétség afelől, hogy ez rövid időn belül megoldást talál. 

2008 egy változó év volt az ingatlanszakmán belül is, különösen  a közvetitők piacán, akik egy gyorsan és erősen változó piaccal néztek szembe. A CEPI adott néhány példát hogy a szakmai szövetségek képesek legyen  segiteni  a tagjaikat  a változó körülmények ellenére is. Ez azt is aláhúzza, hogy mennyire különféle is a piac az EU-n belül és az egyes tagországokon belül is és azon következtetések levezetését adja , hogy szükséges a pontos jelentés az ingatlanárak  Európai Unión belüli alakulásáról. 

CEPI a legfontosabb  szakmai ingatlanszövetség Európában képvisel 42 szövetséget 25 uniós országban 
© Copyright 2006 - 2009 | All rights reserved.