Keresés:
Utolsó módosítás: 2016.04.06.  szerda MIÉSZ alapítva 2006
Főoldal >> Megbízható ingatlanosok

Itt  az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság: tulajdonképpen a régi, bevált jegyzői feladatot nevezte át, csak a szakmai egyeztetés valmi furcsa rend szerint történik..

Miről is van szó?

Az ingatlanszakma egyetlen lehetősége, hogy ellenőrizze, aki köztünk dolgozik, jogosan teszi-e, az a  Megyei Ingatlanközvetítői Névjegyzék vezetése, a regisztrációk követése és az ellenőrzés.

Ezt a MIÉSZ nagyon erősen támogatja, hisz az ingatlanszakmában nem szabad bujkáló, névtelen embereknek dolgozniuk, legyen minden szakember utolérhető, ha szükséges, szankcionálható.

A MIÉSZ által létrehozott minőségbiztosítási rendszer is e célból jött létre, részletek: http://miesz.hu/miesz/miesz_kartya/1117

A hatóság új elnevezése: Ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság (hát, túl sok fantáziája nem volt az elnevezőknek)

Na, ettől még senkinek nem lesz gyereke, tulajdonképpen ugyanaz, mint eddig, jegyzői hatáskör az engedély kiadása, azaz a Névjegyzékbe való felvétel.

Tavaly az ÖTM-mel történt tárgyalások alkalmával megegyeztünk abban, hogy a Névjegyzékben szereplők alapadatait egy nyilvános oldalon, rendszeresen frissítve nyilvánosságra kell hozni.

Ez az előterjesztésben is szerepel.

Viszont hiába keressük, nincs meg ez az oldal. Van helyette egy oldal, ami erről szól, ez a www.ingatlanszaknevsor.hu de ide csak azok kerülnek fel, akik bevállalják a saját adataik nyilvánosságra hozatalát.

A szakmában jelenleg működők kb. 10 %-a él a lehetőséggel, de hol is találjuk meg a többit?

Be kell menni az adott megyei önkormányzathoz, és ott megtekinthető. Életszerű, ugye?

Ami még nem tetszik és ami miatt párás a szemem:

  • Nincs limit (hány irodához adhatja a nevét egy szakember???  100-hoz??? 500-hoz???)
  • Nincs ellenőrzés
  • Nincs szankcionálás. (Ejnye-bejnye, nem szabad!! Aki hazudik, az csúnya)
  • Nincs folyamatos egyeztetés a kérdésekről, válaszolnak azért, nagynehezen, de csak, ha muszáj...
  • Egyebek (egy csomó további kérdés, de most ezekre nem térünk ki)

A tervezet linkje: http://www.bm.hu/web/jog_terv.nsf/4574acea75aeebb1c12570f2005072cb/61FF1F6DB092E486C1257617003D5ABB/$FILE/Ingatlanhat%C3%B3s%C3%A1gok%20kijel%C3%B6l%C3%A9se.pdf?OpenElement

© Copyright 2006 - 2009 | All rights reserved.