Keresés:
Utolsó módosítás: 2016.04.06.  szerda MIÉSZ alapítva 2006
Főoldal >> Társasházkezelők

 

 Magyarországon az folytathat társasházkezelői, valamint ingatlankezelői tevékenységet, akit az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság felvett az társasházkezelői, vagy ingatlankezelői névjegyzékbe.
Ezen névjegyzékeket a társasházkezelők bejelentése alapján vezetik, azaz nem szükséges a tevékenység megkezdése előtt engedélyt kérni, hanem a működés feltétele a bejelentés.

Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságként körzetközponti feladatokat ellátó települési önkormányzat jegyzőjét jelöli ki. A jegyző az ingatlanvállalkozás- felügyeleti hatósági eljárásban az okmányirodák kijelöléséről és illetékességi területéről szóló kormányrendeletben meghatározott illetékességi területen jár el.

Azaz a társasházkezelők és az ingatlankezelők nyilvántartását több helyen lehet bejelenteni, mint az ingatlanközvetítők és értékbecslők regisztrációját, pontosabban ahol okmányirodák vannak, ott van lehetőség bejelenteni.

 

A  jegyző hatáskörébe tartozó ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság a névjegyzékbe regisztrálás során igazolta szakképzettségét, köztartozásmentességét, erkölcsi bizonyítványa igazolja előéletét, kifizette a regisztrálás költségeit, továbbá szerepel a tevékenység végzésére vonatkozó leírás a határozatban.

Ugyanez vonatkozik a cégekre is, melyeknek bejelentett dolgozója regisztrált a fenti módon  így a cég is jogosult az ingatlanközvetítői névjegyzékbe regisztrálnia magát, azonban abban a pillanatban megszűnik a jogosultsága, ha megszűnik a munkaviszonya az eredetileg regisztrált tagjának.


További követelmény, hogy az adott személy, vagy cég vállalkozását számlaképesen tudja végezni, azaz vállalkozása szerepeljen a nyilvántartásban (a vállalkozók kötelező nyilvántartása a Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartása szerint történik)


A MIÉSZ ezen felül javasolja minden szakmabelinek, hogy szakmai szervezeti tagságot, fizikailag megközelíthető irodát (nem kávéházi asztalt) tartsanak fenn, biztosítást kössenek, ezeket tüntessék fel honlapjaikon.
 

Az ingatlantulajdonosok pedig nézzenek utána, kit engednek a házukba, mert az ördög nem csúnya, sokszor a legszebb és a legédesebb szavakat suttogja, éppen azt, amit hallani szeretne az ügyfél..

Keressen rá itt: Ingatlanfelügyelet adatbázisában! >>> 

ÖM értelmezés>>>

 

© Copyright 2006 - 2009 | All rights reserved.