Keresés:
Utolsó módosítás: 2016.04.06.  szerda MIÉSZ alapítva 2006
Főoldal >> Pénzmosás elleni

Pénzmosás Elleni Információs Iroda (NAV)letölthető mintaszabályzata ingatlanpiaci szereplők számára

 Az ingatlanközvetítőkre vonatkozó mintaszabályzatok

Régen történt, hogy megjelent az első pénzmosás elleni szabályzat, az akkori VPOP fémjelezte. Azóta több változás volt, ezt az idén már a NAV keretein belül átdolgozták és a nyáron közreadták. Érdemes odafigyelni, nagyon kermény és határozott ellenőrzések várhatók ezügyben.

Várhatóan ősszel a NAV az előzményekről  a jelen helyzetről és a végrehajtásról nyilvános tájékoztatót fog tartani, tájékoztatjuk róla a szakembereket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Letölthető:

http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/felugyeleti_tevekenyseg  

 


 

Régebbi előadások

 

 

A pénzmosoda működik... A csilláron is lógtak..

Pénzmosás elleni eljárások - MIÉSZ rendezvény, Ingatlan.com támogatással Nagy érdeklődés jellemezte a MIÉSZ rendezvényét

 Fórum támogató: ingatlan.com

Az Ingatlanszakma résztvevőit komolyan érdekelte, hogy a pénzmosás elleni rendeletek betartásait nem valami félreértésből ellenőrzi-e a VPOP egyre több szakembernél.

Komoly kérdés ez, amikor annyi ismert, meg ismeretlen szabályozónak kell megfelenünk.

A VPOP Országos Parancsnoksága szakemberei és ingatlanszakemberek, ügyvédek fóruma az ingatlanszakmában kötelező pénzmosás elleni eljárásokról.

Az előadások:


- Nemzetközi kitekintés: pénzmosás elleni eljárások külföldön.

Leitner József (Mobil: +36-20-364-2585 leitner.jozsef@gmail.com )
a világ különböző részeiről állított össze anyagot, mi az a pénzmosoda, hogyan alakult ki, mik a jellemzői, mikor kell elkezdeni félni, hogyan tudunk akaratunkon kívül rossz helyzetbe kerülni. Szó volt a szerencsejátékokról, a kaszinókról, mint a pénzmosás elsőrangú kiszolgálásáról, szerteágazó kapcsolatrendszerekeről. Sok, ártatlannak tűnő vállalkozás fedőcég, és ha nem vagyunk óvatosak, akár belekeverdhetünk Ragyogó power point előadás

PPs-ben        itt letölthető

 PDF-ben itt megtekinthető
 


• A VPOP gyakorlata, előadó a VPOP szakértője, Ivánkuné Horváth Noémi pénzügyőr őrnagy,Vám-és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Pénzügyi Információs Osztálytól. (T.: 061 43009466, 0630 516 5662, vpkbp.fiu@vam.gov.hu

 A bevezetésnél felmerült, hogy a VPOP minden olyan kezdeményezést támogat, amely a jogszabályok előírta kötelezettségek betartatását segíti elő.  A MIÉSZ minőségbiztosítás iránti elkötelezettségét, minőségbiztosítási rendszerét a fekete és szürke gazdaság visszaszorítását segítő kezdeményezésnek tartja.

Előadásában  ismertette a Pmt-ben meghatározott kötelezettségeket, leírta az ellenőrzés munkamenetét és a szükséges teendőket, kiemelve, hogy a VPOP-nak nem célja a büntetés, hanem a megelőzés és a problémakezelés bemutatása. Azokkal szemben, akik az együttműködést viszautasítják, a jogszabályban meghatározott szankcióktól nem tudnak eltekinteni.

A nemrég megkapott hatáskörrel már sok irodát kontrolláltak, ahol az együttműködésre helyezték a hangsúlyt.
Az előadás során a felmerülő kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a VPOP-nak nem kötelessége a rendeleteket, jogszabályokat megvitatni, hanem az ellenőrzés, a betartatás a fő célja.

Minden hozzájuk forduló kollégának segítettek és segítenek a jövőben is, mivel közös érdek a megelőzés és jó néven veszik, ha az iroda keresi a megoldást.

A kérdések jórésze arra irányult, hogy az rendben van, hogy ellenőrzik azokat, akik szakmailag elérhetők, de hol van az illegálisan közvetítők ellenőrzése?

Javaslatok hangzottak el: ha már a pénzmosás elleni fellépést ellenőrzik, ellenőrizzék a jogosultságokat is. Ellenőrizzék a jogosulatlan tevékenységet végzőket is.

A VPOP munkatársának előadása rendkívül sikeres volt, sok résztvevő kollégának csak állóhely jutott, és kivárták a fórum végét, pedig nagyon hosszú volt.

Előadásához a kapcsolódó anyagok itt találhatók: http://www.vam.gov.hu/pio

a honlap "4. Felügyeleti tevékenység" menüpontja alatt az ellenőrzéssel kapcsolatban és az előadáson elhangzott fontos információ elolvasható,úgymint:

- tájékoztató a helyszíni ellenőrzés során vizsgált témakörökről,

- szankciók alkalmazása,

- a Pmt. alapján milyen határidőket kell betartani,

- Új mintaszabályzatok, amely alapján minden szolgáltató elkészítheti a saját belső szabályzatát .

Pénzmosás elleni szabályzat minta PDF-ben

Pénzmosás elleni szabályzat minta szerkeszthető formában


Török Szabó Erzsébet, Európai Sors-Társak Közhasznú Egyesülete (0670 944 3820, sorstarsak@freemail.hu) részéről a pénzmosáshoz kapcsolódó cselekményekről, az olajszőkítés, kárpótlás, privatizálás eseményeiről és ennek során a kisemberek kifosztásáról beszélt. Arról beszélt, hogy milyen sok ember becsapása vezet akkora vagyonokhoz, amiket már csak pénzmosással lehet legalizálni.

 

A megelőzés fontosságáról és a felvilágosítás szükségességéről, mivel a legnagyobb baj az elbutítás, a sok hazugság a médiákban, a megvehető politikusok, a gazemberség, melyek, mint csontvázak a szekrényben, most kezdenek látszódni, milyen magas szintekig eljutottak, beszennyezve a tisztességes szándékúak munkáját is.

Az Igazságszolgáltatás útvesztőit is ostorozta, mivel láthatóan sok a megfelelési kényszer. Lakásmaffiaellenes együttműködési lehetőséget ajánlott fel azoknak, akik komolyan gondolják.- Hazai gyakorlatok. dr Széky Virág ügyvéd. 06-1-336-2570, vszeky@hjblaw.hu
A MIÉSZ Jogi Bizottságának vezetője gyakorlati megközelítésben mutatta be a kérdéskört.
A pénzmosás elleni szabályzatokról, a precíz fogalmakon és az óvatos hozzáálláson kívül mennyi mindenre kell figyelnünk. Konkrét pénzmosás elleni leírást és személyreszabható végrehajtási eljárást hozott.
A helyszínen lévő kollégák részére nyomtatványokat adott át, amelyek segítik a szabályozók szerinti kötelezettségek tejesítését.
Elmondta, hogy a munkája során számos ingatlaniroda számára készít anyagot és mindenkinek azt javasolja, hogy ne vállaljanak olyan munkát, ami túl nagy eredménnyel kecsegtet, furcsa körülmények között.
Ez sosem vezetett jóra.
Felajánlotta segítségét mindenkinek, aki ebben a témakörben jogi támaszt kér.


Az esten az Ingatlan.com internetes ingatlanhirdetési portál jóvoltából vendégül láthattuk a résztvevőket, étellel, itallal, köszönjük!

Ingatlanmenedzser kalkulátorok : http://adcloud.hvg.hu/click.ashx?c=131ddeab-c907-4d2d-8d4e-1f787e5d750f33
 

© Copyright 2006 - 2009 | All rights reserved.